roger raveel

Zomervakantie! Hoera! Alhoewel echt zomer is het dit jaar nog niet geweest. Regen. Miezer. Stortbuien. Noodweer. We hebben er veel woorden voor. Maar binnenblijven is het devies. En op tijd en stond een museum bezoeken de beste remedie. Op stap dus naar het Raveel Museum. Zonnige kleuren en vrolijke taferelen die passen bij een zomer zuhause & rundumhause. Het gezelschap vandaag bestaat uit mezelf, een Raveelfan en haar man. Man rijmt op fan. Maar is toch iets anders. Eerdere museumbezoekjes leerde me dat hij vooral in hyperspeed door expo’s host. Hoe maken we van zo’n vliegende vaart een ruimtereiziger? Met de juiste Artonautopdracht!

De man van de fan is journalist. Raveel werd ook wel eens ‘De Man van Taal’ genoemd. De schilder laadde z’n werken op met poëtische titels als ‘man in moderne leegte’ of ‘het nut van het nutteloze’. Dat kan onze Man van Taal in het gezelschap misschien wel nog beter. Artonautopdracht voor vandaag: de titelzoeker.

Schoothondjes spelen blad, steen schaar

Het begon al bij de voorbereiding van ons bezoek. Het openingsbeeld van de website: Is dit een abstracte hond? ‘Cave Canem’ dan maar? Haha zo’n vriendelijke loebas ‘opgepast voor de hond’? Nee nee, zie je die stoel, het is eerder ‘Schoothondje’. ‘Maar nee’, zegt de fan, ‘Kijk eens goed dat is gewoon een spelletje ‘Blad, Steen, Schaar’.

Eens ter plaatse warmen we op bij een werk ‘zonder titel’. Maar het buurwerk heet ‘de tuin’. Dit is dan maar de Rozentuin. Een paar kamers verder zien we diep donker blauw werk. Om in de titelstijl van Raveel te blijven, gokken we op een zittende man. Of een lezende man. Waterdiep blijkt de titel die Raveel er zelf aan gaf. We borduren verder ‘de vierkante waterlelie’.

The Man With the Red Face

Kleurvlakken op vreemde plaatsen zetten ons wel vaker op een nieuw spoor. ‘Het prehistorische mondmasker’, roept de fan uit bij het zien van een volgend werk. ‘Een verlegen tomaat’. Of inspireerde dit werk Laurent Garnier tot z’n anthem ‘The Man with the Red Face’?. Het blijkt ‘Spreker’. Ha ja, dat zal dan wel een ‘bezield betoog’ geweest zijn. Een ‘vurige vakbondsman’ of zo, met ‘de rode vlag’ die in z’n gezicht wappert.

Titelzoekers nemen hun tijd

En zo meanderen we door de expo met voor de journalist een recordduur van meer dan een uur dankzij een spelletje titelzoekers. We speuren samen naar betekenissen en pellen de beelden laagje per laagje af. We zetten onze fantasie aan het werk, en duikelen van woordspelletje in nieuwe pun. En aan het einde van ons bezoek, is de man misschien ook wel gewoon fan. Ruimtemissie geslaagd!

ROGER RAVEEL

Boven: Tafeltje met wit doekje, 1950
Midden: Waterdiep, 1958
Onder: Tentoonstellingszicht met ‘Tuin’ en ‘Zonder titel’
Roger Raveel Museum Zulte
Roger Raveel, Spreker, 1954


Open kaart

Titelzoekers

Hoe zou dit werk heten?

Je mag niet spieken

op het bordje. 

In het Roger Raveel Museum,

Zulte