familie-uitstap

Ruimtereizigers Karolien en Joke zijn nichtjes. De voorbije familiefeesten vragen nonkels en tantes, neven en nichten ons de pieren uit de neus: ‘wat zijn jullie aan het bekokstoven?’. Na onze uitleg volgde meestal ‘ja maar, ik weet niets van kunst, dan is dat toch niets voor mij’. Nu de Artonaut eindelijk is verschenen, vonden we het hoogtijd om hem eens aan onze familie Aernouts voor te stellen. Tijd voor een familie-uitstap, oftewel de babyborrel van de Artonaut.

Het plan

Verzamelen doen we in het Middelheimmuseum. Onze voorbereiding voor de uitstap was summier: we gooiden in de familie-whatsapp: ‘3 uur aan de artiesteningang van het Middelheimmuseum. Wie komt er?’ We verdeelden de aanwezigen in groepjes. OK, we zochten een mix: gezinnetjes splitsten we op. We zorgden ervoor dat alle generaties vertegenwoordigd waren, de kouwe kant bij warme tantes,… Tot slot kozen we per groep wat Artonaut-opdrachten. Iedere categorie was bij iedere groep vertegenwoordigd: gespreksvoer, doe-het-zelf, schrijfsels, zintuigen, met andere ogen. En dan was het aan de nonkels en tantes, neven en nichten, liefjes en echtgenoten, en aan moemoe’s achterkleinkinderen…

Actie: Artonauten met Aernoutsen

De groep van de gepensioneerde leraar dook direct de diepte in en begon een filosofisch gesprek bij Pedro Cabrita Reis: over oorlog verwoesting en werelden om van weg te vluchten, over overblijfselen en ruïnes, over het belang van een goed werkend ziekenhuis en over hoe kunst toch een baken kan zijn of je de omgeving een ander kader kan geven.
 
In een ander groepje werd de zesjarige Morris de trekker. Hij nam z’n familie (en hun fantasie) mee naar het huis van clown Orbino en ze bedachten een heel leven bij de containers van Luc Deleu. Ze spiegelden zich aan ideaalbeelden bij Dan Grahams Belgian funhouse. En de kleine Morris werd nummer 4 van de drie staanden van Eugène Dodeigne met de opdracht Copycat in de hand. 
 
En wat krijg je als je een architect, een verpleegster, een consultant in de voedingsindustrie en 2 kleine neefjes laat speeddichten? Poëzie bij Pascale Marthine Tayou


Hier klinkt(ert) de overwinning

Het stof daalt neer
en mengt zich tussen felle kleuren
Hier klinkt er overwinning
en rust daalt neer.


Hetzelfde kunstwerk door andere ogen én een andere opdracht, levert weer nieuwe verhalen op. Het team: een autohandelaar, twee andere verpleegsters, een tiener en het nieuwe lief van de jongste nicht (we kennen het lief nog maar net, maar na vandaag weten we wel dat het een toffe is). De opdracht: Doordrammers: waarvoor kan dit kunstwerk gebruikt worden? ‘Het doet me denken aan de Cruz de Ferro, de berg waar we onze steen achterlieten onderweg naar Compostella’ zegt de fietser. ‘Maar nee’, zegt de doorwinterde motard, ‘in India duiden ze zo de weg aan.’ Binnen de kortste keren had iedereen een reisverhaal klaar van Noorwegen tot Japan en terug. Van begraafplaatsen tot wegwijzers. En misschien is het wel een geënsceneerde maandlanding, daar was niemand in onze familie al geweest. Maar de nuchtere tiener besluit: ‘je kan er toch gewoon ook een straat mee aanleggen’. En gelijk heeft hij. 

Meer Artonaut!

Team Morris eindigde de dag bij met de Artonautkaart ‘de wereldverbetaars’. Voor welke wereld wil je vechten? Wat heeft de wereld meer nodig? ‘Meer Artonauten’ vinden ze. En samen met een bende Demonstranten van Drago Trsar schreeuwden de Aernoutsen luid hun eisen uit. Wie zijn wij om ze tegen te spreken?

Zelf een familie-uitje met de Artonaut?

En zo vloog de middag om: met fantastische verhalen, nieuwe kennismakingen met oude bekenden, poëtische momenten, en af en toe ook een verveelde kleuter. Maar vooral met gewoon old skool samen dingen doen en aan het einde waren er havermoutkoeken volgens het aloude Aernoutsen familiegeheim (door tante Mai geschreven op een flyer van Neervenkermis 1987). Wil je zelf met je familie of een andere groep op uitstap? Hieronder vind je het recept (van een middagje Artonauten, die havermoutkoeken blijven geheim.)
Boven: Pedro Cabrita Reis
– The Passing of the Hours
Midden: Morris als 4e staande
van Eugène Dodeigne
Onder: Speeddichters bij
Pascale Marthine Tayou
– La Paix des Braves
Filmpje: Drago Trsar
– Demonstranten
artonaut-ruimtereizigers-museumkaarten


Open kaart

Wil je met een groep op stap met de Artonaut? Het recept:
 
Kies een goeie kunstplek.
Kies goed volk.
Vorm kleine groepjes.
 
Kies wat Artonautopdrachten uit per groep. 7 opdrachten per groep leverden ons anderhalf uur Artonautplezier op.
 
Geef iedere groep z’n stapeltje Artonautkaarten, wat potloden en papier.
 
Wij gaven de instructie: Iedereen kiest minstens één kunstwerk uit om bij stil te blijven staan en kiest daarbij een Artonautkaart.