Onderwerp jij een nieuwe gesprekspartner ook altijd eerst aan een persoonlijkheidstest? Artonaut Karolien sprong samen met collega Oyke in de Prova-car van Panamarenko en cruisden met een gesprekskaart langs de ruwe paden van hun ziel. Een eerste date gaf nog nooit zo veel voldoening.

In het MUHKA, net voorbij de inkom stoot je op een futuristisch ogende wagen. Door het gebruik van enkel ruwe materialen denken we niet aan een technologisch hoogstandje uit de toekomst, maar aan een doorleefd verleden — back to the future. Een kunstwerk, ideaal voor een kennismakingsgesprek. Waarin lijkt het kunstwerk op ons? Wat zegt het over ons karakter, over ons leven of over hoe we in het leven staan?

Het aftasten
Het ruwe oppervlak is het eerste wat ter sprake komt. We zijn beide geen gladde palingen en kunnen ons wel vinden in het ‘laten zien zoals het is, zonder alles onder een glimmend laagje te steken’. Oyke laat hierbij nog vallen dat haar gezicht een open boek is.

Het onafgewerkte karakter van dit kunstwerk doet ons glimlachend aan onze eigen dartele geesten denken. 

Allebei werken we in de creatieve sector en het ontbreekt ons meestal niet aan ideeën. Maar hoe je ze tot een perfect einde brengt en of ze ooit het daglicht zien, is meestal een groot vraagteken.

Op dreef gekomen
Een voertuig staat voor beweging, vervolgt Oyke in deze persoonlijkheidstest. Zelf wil ze ook voortdurend vooruitgaan. Ze heeft moeite om stil te staan en zich ergens te settelen, dus ze kan zich wel vinden in de vooruitgangsgedachte van een auto, ergens stilstaan en dan opnieuw de baan op.

Het combineren van het onafgewerkte metaal met een transparante plastic legt snel een link naar onze persoonlijkheden: open en eerlijk, maar een stevige beschermlaag rond onszelf.

De laatste meters
Panamarenko heeft me Oyke beter leren kennen. Hij laat ons graag wegdromen met zijn bolides, maar voor een artonaut zijn ze evengoed een raket voor een goed gesprek.


Prova-car

Panamarenko, 1967, 

tin, lakverf en cellofaan, 95 x 200 x 290 cm

MUHKA

Persoonlijkheidstest


Open kaart

Gespreksvoer voor de artonaut: 

Op date in het MUHKA.

Persoonlijkheidstest