alors on danse

In oude kunst zien we vaak parallellen, herkennen flarden en horen echo’s van het leven van nu. History doesn’t repeat itself, but it often rhymes. Die quote van Mark Twain flitste door ons hoofd toen we in coronatijden door Museum Mayer-Van Den Bergh slenterden, en botsten op dit uitbundig tafereel van swingende karakterkoppen en sjansende gluiperds. Wat is het gevecht tussen carnaval en vasten anders dan het gevecht tussen lockdownparty’s en ‘in uw kot’? Alors on danse als het gevecht tussen vrijheden opgeven en burgerzin nastreven?

De tophit van de paterparty

We peilen de sfeer op de paterparty: een paar sterdansers, een meute slempers achteraan en een paar jaloerse zielen die door het raampje kijkt. Geen hamburger- of frietkraam op dit festival, maar gebakken vis en verschaalde drank overal. Maar welke muziek zou hier klinken? We zien een doedelzak en een luit. We zijn niet thuis in de oude muziek, dus we hebben youtube nodig om ons van een soundtrack met doedelzak en luit te voorzien. Pwiepwiepwie miepmiemiemiew schalt door de museumzaal. Een snerpende doedelzak overstemt het riedelend getokkel van de luit. Wacht hebben we dat onlangs nog eens niet gehoord? Klinkt als… een flard ‘alors on danse’.

Alors on danse

Die hint is genoeg om onze eigen rapbattle te starten. 

Wie zei carnaval, die zei vasten
Wie zegt corona kruipt in z’n kot
Wie zei paters die zei party
Wie zegt jeugd die dacht ondeugd
Lockdownparty’s voor het vasten
Doe nog even al wat niet mag
Wie ziet hijgen, ziet aerosolen
Wie ziet knuffels die denkt ‘verboden’
‘T is carnaval waar zijn de maskers?
Maskes pakken elkaar nog goed vast
handjes geven, eens goed schuren 
Al die superverspreiders bij elkaar
Nog ene avond alles los
Morgen doen we wel verantwoordelijk 
Nog een keertje shaken om de miserie te vergeten     
Alors on danse… 
Pwiepwiepwie miepmiemiemiew  

Zelf rijmen bij historische schilderijen? Kijk naar een kunstwerk en denk aan een van je favoriete songs. Kan je de tekst van het nummer wat aanpassen? Beschrijf wat er gebeurt op het schilderij. Misschien kan je het referein wel behouden. Kijk je met twee? Maak er dan een heuse rapbattle van.

alors on danse
Naar JHERONIMUS
BOSCH VAN AKEN
Gevecht tussen Carnaval en Vasten,
1550 – 1599
Olieverf op houten paneel
Museum Mayer-Van Den Bergh
alors on danse
MARINUS BOEZEM

La Lumière Cisterciënne
Baudelo Gent, 2016

GHESELSCAP GOET ENDE FYN

STROMAE
Alors on danse


Open kaart

Schrijfsels voor de artonaut: 

Een rapbattle in Museum

Mayer – Van Den Bergh.

Museum Mayer-Van Den Bergh
Museum Mayer Van Den Bergh